Sunday, March 30, 2014

De gezusters EVORecent heeft Vibram FiveFingers twee “oude bekenden” opnieuw uitgebracht. De KSO is een van de klassiekers en favoriet bij vele barefoot lopers. De Bikila is voor heel veel recente lopers de eerste keus voor het lopen van wedstrijden. En nu hebben we dus de nieuwe incarnaties: De Bikila EVO en de KSO EVO.
EVO staat volgens mij voor evolutie, iets wat ze zeker waar maken, maar het had net zo goed een Vibram dialect kunnen zijn voor super comfortabel. Samen met de KMD sport zijn dit de enige FiveFingers in mijn bezit die ik moeiteloos sokloos een hele dag kan dragen.
Ik heb de schoenen nog niet zo heel lang in mijn bezit (KSO EVO, 2wk en Bikila EVO paar dagen), maar ik wil toch alvast mijn eerste ervaringen met jullie delen. Na wat meer kilometers en quality time zal ik een vervolg review schrijven.

Bikila EVO
De Bikila EVO heeft en heel nieuw zooldesign van Vibram met  een laagje zachter EVA rubber en op de slijtagegevoelige delen een iets harder rubber. Maar vergis je niet; het rubber is nog steeds zachter dan wat er onder de oude Bikila’s zat. Ik verwacht dus meer grip op natte wegen, iets wat ik wel eens miste bij de oude Bikila zool. De vetersluiting kennen we al van andere LS modellen, maar de tong is nieuw voor mij. De eerste keer voelde de tong wat rauw aan, maar dat bleek te komen doordat de gaatjes niet helemaal doorgeprikt waren en er dus kleine rondjes materiaal in mijn voet prikte. Even wrijven en het euvel was weg. De tong is lekker zacht en soepel, net als de rest van het bovenwerk. De stof die gebruikt is voor het bovenwerk voert het zweet van je voeten erg goed af, iets wat erg fijn is bij warm weer en intensief (wedstrijd) hardlopen. De hiel is soepel, zacht en flexibel. De Bilkila EVO blijft altijd goed aan je voet zitten. Wanneer je deze schoenen aan hebt wil je ze niet meer uit doen! Ik verwacht deze schoen vaak te gaan gebruiken voor de wat langere duurlopen over de verharde weg waarbij ik een schoen nodig heb die ik niet voel, bijna niks weegt maar wel wat meer comfort geeft aan de onderkant van mijn voeten.

KSO EVO

Wanneer ik mijn oude versleten KSO’s naast deze schoenen houd zie ik meteen wat voor een stappen we gemaakt hebben om onze teenschoenen nog verder door te ontwikkelen. De KSO EVO ervaar ik als een evolutie die nog verder doorgezet is vanuit de richting van de EL-X. Die had al wel de soepele super grippy zool maar ze hadden nog een redelijk strak bovenwerk. De KSO EVO heeft dezelfde mega fijne soepele grippy, dunne en enorm veel feedback gevende zool behouden, EN (!), heeft het bovenwerk vervangen door een soepel ademend en nagenoeg naadloos bovenwerk. Ook dit bovenwerk is overal erg soepel en past perfect om je voet heen. Wat Vibram hiermee gemaakt heeft is wat mij betreft de beste barefoot schoen tot nu toe. Ik heb 10km met een enorme big smile gelopen, en ook een uur gewichten worstelen op de sportschool was een super ervaring. Je krijgt zoveel mee van waar je lichaam op staat en hoe hij beweegt dat je bijna vergeet dat je schoenen aan hebt. Echt blote voeten gevoel met net een beetje bescherming dus.

No comments:

Post a Comment